Lekkie grzanki na słodko to u mnie poniedziałkowy hit. Zrobisz je z czerstwego pieczywa
Lato to czas, kiedy ja i moja rodzina lubimy lekkie śniadania. Lekkie nie oznacza jednak mało pożywne. Dobrym przykładem są te grzanki, które komponuję z samych wartościowych składników i choć są słodkie, wszystkim wychodzą na zdrowie. A dodatek sezonowych owoców sprawia, że cała rodzina zajada je ze smakiem.
Jakie pieczywo jest najlepsze na grzanki?
Grzanki można robić z różnych rodzajów pieczywa. Jednak najlepiej sprawdza się to o lekkiej strukturze i raczej z jasnej mąki. Jest idealne zwłaszcza do słodkich dodatków. Zazwyczaj sięgam po mało już świeże bułki, np. kajzerki, wrocławską albo chleb typu włoskiego, np. ciabatta. Można też wykorzystać pieczywo tostowe, jednak jak dla mnie ma za dużo ulepszaczy.
Jak zrobić zdrowe grzanki na słodko?
Grzanki na słodko jak najbardziej mogą być zdrowe. Wystarczy sięgnąć po wartościowe pieczywo oraz dodatki. U mnie są to zwykle: twarożek, sezonowe owoce i miód. Twarożek może być kanapkowy, ewentualnie sernikowy czy ricotta. Z owoców doskonale nadają się aromatyczne brzoskwinie, nektarynki czy gruszka. Całość polewam odrobiną miodu, który dosładza kanapki, a przy okazji wzbogaca je w zdrowe składniki.
Przepis: Słodkie grzanki
Grzanki na słodko ze zdrowymi dodatkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 3 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 8 kromek bułki
- 150 g twarożku kanapkowego, sernikowego lub ricotty
- 4 brzoskwinie lub nektarynki
- 3-4 łyżeczki płynnego miodu
- tymianek
Sposób przygotowania
- Rumienienie pieczywaKromki pieczywa zrumień w tosterze lub wstaw na ok. 3 minuty do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
- Podawanie grzanekKażdą grzankę posmaruj twarożkiem, obłóż plasterkami owoców. Polej odrobiną miodu, posyp listkami tymianku. Od razu podawaj.
Czym warto wzbogacić słodkie grzanki?
Do słodkich grzanek z twarożkiem, owocami i miodem warto dorzucić też inne dodatki. Ja bardzo lubię świeży tymianek, który świetnie podkreśla smak. Moje dzieci lubią zaś mielony cynamon. Można też jednak wykorzystać kwiat lawendy czy listki bazylii.